Състезанието Коджа кая открива сезона на скайрънинг у нас
Първият старт от Националния шампионат по скайрънинг ще бъде даден на 25 април в старопланинското село Билка със състезанието Коджа кая. Най-дългото от трите трасета е 75 километра, с 4400 метра денивелация. Титалата си там ще защитава двукратният шампион Ивайло Керемедчиев. За първото място тази година ще се борят и Росен Русев, Константин Атанасов, Пирин Галов, Николай Дерменджиев, както и други познати имена от планинското бягане.Мария Николова ще се състезава на 42 км, Кирил Николов-Дизела и Антония Григорова ще опитат новото, 14-километрово трасе с 1050 метра денивелация, отличаващо се с техничен и каменист терен, стръмни спускания и изкачвания. То е част от Държавия календар по вертикално бягане.По традиция, ден преди старта по основните дистанции, ще се проведе и скоростно изкачване на връх Коджа кая. До момента най-добро време там имат Кирил Николов-Дизела и Десислава Цветанова.Планината, макар ниска в тази си част, е достатъчно пресечена като терен и е сериозно изпитание дори и за най-добрите планински бегачи - отбелязват организаторите. Не случайно маратонът придоби слава на един от най-трудните в страната. В първите две издания близо 40% от участниците в дългите дистанции не успяваха да достигнат финала или да влязат в контролните времена.От противоепидемична гледна точка, бягането на открито попада в категорията на събитията с най-малък риск. Освен това, тази година няма да има общ масов старт, а състезателите ще стартират в 5 отделни групи, според дистанцията, в която участват. Съгласно изискванията на здравното министерство, публика няма да бъде допускана. Записани са над 500 участници.---Новините следете в рубриката Екстремните спортове.
Чети в източника
Харесване
${ reactions['like'] }
Любов
${ reactions['love'] }
Ха-ха!
${ reactions['happy'] }
Шокиращо
${ reactions['shocked'] }
Тъга
${ reactions['sad'] }
Гняв
${ reactions['angry'] }

Бисквитки

Тилда използва бисквитки за да персонализира услугите си. Като продължите да използвате сайта, приемате това. Подробности за бисквитките и обработката на вашите данни можете да прочетете в Политика за поверителност и Политика за използване на бисквитки.